Met een flinke knal introduceerde Google Shopping in 2017 een ongekende vernieuwing: het werd voor CSS partners ook mogelijk om Shopping advertenties in te kopen bij Google. En dat niet alleen, zij kregen zelfs de mogelijkheid om korting weg te geven op klikprijzen terwijl Google deze korting niet op het eigen CSS inzette. Een interessante omslag die de wereld van Google Shopping aardig op zijn kop heeft gezet. Tal van nieuwe CSS partners schoten als paddenstoelen uit de grond en de ene na de andere adverteerder sloot zich aan bij een of meerdere CSS partners. Neem het hen eens kwalijk: het missen van een prachtige kans om te besparen zit niet in onze aard toch?
Inmiddels is het 2021 en lijkt de vernieuwing van 2017 een blijvertje te zijn. Er zijn wat dingen veranderd en extra lokkertjes die Google inzette in de beginperiode zijn verdwenen. Maar gebruikmaken van een CSS partner biedt webshop eigenaren die willen adverteren nog altijd een aantal interessante voordelen. Reden genoeg om het begrip CSS nog eens goed onder de loep te nemen. Op deze pagina leren we je alles wat je moet weten over Google CSS: wat het is, hoe het ontstaan is, welke voordelen je als ondernemer precies krijgt, waar je op moet letten bij het kiezen van een goede CSS partner en hoe het vervolgens praktisch in zijn werk gaat.
Google Shopping overzicht op desktop
Wat is CSS?
Voordat we je alles gaan vertellen over hoe je kunt besparen door een CSS partner in te schakelen is het natuurlijk wel handig om eerst even uit te leggen wat CSS precies is. CSS staat voor Comparison Shopping Service. Een CSS is eigenlijk niets meer of minder dan een vergelijkingssite die gelijkwaardige producten van verschillende webshops verzamelt en met elkaar vergelijkt. Google heeft een eigen Comparison Shopping Service, deze is te vinden onder de ‘Shopping’ tab in Google. Daarnaast zijn er nog tal van andere CSS partners die hun vergelijkingsdiensten aanbieden. Al deze partners mogen tegenwoordig deelnemen aan de Shopping Ads veilingen van Google via Google Ads, maar dit is niet altijd zo geweest. Google CSS had eerst namelijk het alleenrecht op Shopping advertenties, maar dit is sinds 2017 dus radicaal veranderd.
Waarom bestaat CSS?
Uiteraard kwam deze uitbreiding niet uit de lucht vallen. Er zat namelijk wel enige druk achter. Want Google kreeg na een jarenlange procedure een recordboete van 2,4 miljard euro te verwerken van de Europese Commissie. De reden: machtsmisbruik. Het was simpelweg niet eerlijk dat Google het alleenrecht had op Shopping advertenties en dat andere vergelijkingssites hier volledig van uitgesloten werden.
Als gevolg van deze boete moest het roer om. Het beleid werd aangepast en het Google CSS programma zag het levenslicht. De Comparison Shopping Service van Google zelf werd losgetrokken van Google Ads en als zelfstandige vergelijkingssite voortgezet. Daarnaast werd het dus mogelijk voor vergelijkingssites om via de nieuwe service te gaan meebieden in de veilig voor Shopping advertenties.
En dat niet alleen. Google wilde zijn goodwill laten zien en introduceerde een korting van 20 procent op klikprijzen voor CSS partners, terwijl het deze korting niet beschikbaar maakte voor het eigen Google CSS. Daarnaast werd er tijdens de introductie ook nog eens gestunt met een extra korting in de vorm van de Merchant Spendmatch. Adverteerders kregen naast de genoemde 20 procent korting ook nog eens elke maand tot 30% van hun advertentietegoed teruggestort. Deze extra incentive was echter van korte duur en werd eind 2018 weer afgeschaft.
Desalniettemin werd deze actie een groot succes. Je begrijpt dat het zowel voor vergelijkingssites als voor webwinkels een heel interessante nieuwe optie bood. Zeker als je als webshop veel budget spendeert in Shopping advertenties leverde 20 procent korting nogal een besparing op. En die besparing is gelukkig gebleven. Ook nu maken nog altijd veel adverteerders vanwege het financiële voordeel gebruik van een CSS partner.
Wanneer mag een vergelijkingssite zich CSS partner noemen?
Niet elke vergelijkingssite mag zich zomaar CSS partner noemen en gaan adverteren via Google. Hier zijn (uiteraard) regels aan verbonden. Deze regels heeft Google redelijk snel na de introductie aangescherpt om wildgroei van CSS’en te voorkomen. Je mag je tegenwoordig CSS partner noemen als er minstens 100 webshops bij je zijn aangesloten en vertoont worden op je vergelijkingssite. Wil je Google Shopping Premium partner worden (hierover later meer), dan heb je zelfs minimaal 500 webshops nodig. Om als CSS partner ook in het buitenland mee te kunnen doen moet je minstens 50 webshops uit dat land op je vergelijkingssite tonen.
Hoe zie je dat een webshop werkt met een CSS partner?
Om te zien met welke CSS partner een adverteerder samenwerkt hoef je alleen maar te zoeken in Google op een product. Op de zoekresultatenpagina krijg je vervolgens bovenaan een aantal Shopping ads te zien. Onderaan de advertenties zie je precies welke CSS partner deze advertentie beheert. Klik je op de advertentie, dan word je gewoon doorgestuurd naar de webshop die het betreffende product verkoopt. Klik je op de regel ‘Van [CSS naam]’, dan kom je op de vergelijkingspagina van de CSS partner. Een klik op deze link kost je als adverteerder, in tegenstelling tot een klik op de advertentie, niets.
Bekijk ook ons artikel “Zo start je rendabel met Google Shopping Ads”. [intern linken]
Let op: een CSS partner kan alleen advertenties laten zien op de algemene zoekresultatenpagina. De ‘Shopping’ tab is voorbehouden aan Google Shopping advertenties.
20 procent korting, hoe werkt dat precies?
Een CSS partner krijgt van Google dus de mogelijkheid om Shopping advertenties aan te bieden aan adverteerders tegen 20 procent korting. Maar hoe wordt deze korting precies berekend? Dat gaat op de volgende manier:
- Als adverteerder breng je een bod uit op de Google Ads veiling. Dit bod bestaat uit een bepaald bedrag per klik, CPC (Cost Per Click) genoemd. Bijvoorbeeld 1 euro. Dit is wat je wil uitgeven voor een klik op jouw advertentie.
- Breng je dit bod uit via de Google CSS, dan gaat 80 procent van de bieding naar de veiling en 20 procent gaat naar de Google Shopping service. In het bovenstaande geval ben je dus 20 cent per klik kwijt, daar kun je niets meer mee.
- Kies je echter voor een andere CSS-partner, dan vervalt die 20 procent fee. Je kunt dan dus met de volle 100% van je gekozen CPC gaan bieden. Ofwel kun je 20% minder bieden en hetzelfde resultaat behalen als wanneer je adverteert met Google als CSS partner.
Door over te stappen naar een CSS partner benut je de kans om de inkomsten van je Google Shopping campagnes te vergroten. De ROI van je campagnes stijgt omdat je dezelfde resultaten krijgt met lagere advertentiekosten. Daarnaast zie je dat Google Shopping campagnes via een CSS partner meer zichtbaarheid, bereik en omzet genereren.
De voordelen van een CSS partner
- 20% kostenbesparing op je clicks
- Meer zichtbaarheid omdat je clicks 20% meer waard worden
- Een hybride model waarbij je bijvoorbeeld de cpc’s met 10% verlaagd, maar wel meer zichtbaarheid genereert
Ga voor jezelf maar eens na hoeveel geld je maandelijks spendeert aan Google Shopping advertenties. Zeker voor grote webshops met veel verschillende producten is deze regeling in potentie enorm winstgevend.
Krijg je daadwerkelijk 20% korting bij een CSS partner?
Alle CSS partners mogen gebruikmaken van de 20 procent kortingsregeling. Maakt het dan nog uit welke CSS partner je kiest? Want concurreren op deze korting kunnen ze niet. Het verschil zit hem dan ook in andere dingen, maar hierover later meer. Het antwoord op bovenstaande vraag is ja, je krijgt echt 20 procent korting per klik. Maar daar staat tegenover dat je wel betaalt voor de services van de CSS partner. Ook zij moeten winst maken, zo simpel is het. Hoe je betaalt, dat verschilt per CSS partner. De ene werkt met een vaste fee per maand, de ander rekent alleen kosten bij resultaat, bijvoorbeeld via een afgesproken CPC vergoeding of door middel van affiliate links.
Verschillende manieren om te werken met Google Shopping partners
Zoals we zeiden werken CSS partners ieder op hun eigen manier. Naast de vaste korting van 20 procent proberen ze ook door andere USP’s adverteerders over te halen zaken met hen te doen. Hoe en met welke CSS partner je wilt samenwerken hangt af van jouw wensen en kennis. Snel ontdekken welke CSS partner perfect bij jouw webshop past? Gebruik dan onze gratis CSS vergelijker!
Het kiezen van de juiste CSS partner
In Nederland zijn er op het moment 66 CSS partners actief. Maak hieruit maar eens de juiste keuze als adverteerder! Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een CSS partner. Allereerst is het zaak om te kijken of een CSS, ofwel vergelijkingssite, wel officieel partner is en gebruik mag maken van de kortingsregeling. Dit kun je controleren op de Comparison Shopping Partners database van Google. Daarnaast is het belangrijk jezelf een aantal vragen te stellen. Op basis van de antwoorden kom je vanzelf tot een goede keuze voor een CSS partner:
1. Is een CSS partner bekend en populair?
Allereerst is het goed om naar de populariteit van een CSS partner te kijken. Hoeveel en welke webshops maken al gebruik van de services van deze partner? Bekijk ook eens de vergelijkingssite van de CSS partner. Ziet deze er professioneel en up-to-date uit en zijn de functionaliteiten goed? Een goed functionerende vergelijkingssite verhoogt de kans dat jouw producten ook daadwerkelijk verkocht gaan worden.
Er kleeft nog een voordeel aan het kiezen van een CSS partner met een goede naamsbekendheid. Hoe bekender een partner is, hoe beter de advertenties van een CSS partner vertoond worden op de Google zoekresultatenpagina. Bekendheid heeft dus direct invloed op de performance van jouw Google Shopping ads.
2. Is een CSS partner ervaren in mijn branche of sector?
Heeft een partner veel ervaring met producten die gelijkwaardig zijn aan de producten die jij in je webshop verkoopt? Dan is de kans natuurlijk een stuk groter dat deze partner bekend is met jouw doelgroep en jou ook echt kan helpen om meer zichtbaarheid en conversie te realiseren.
3. Wat zijn de prijzen en voorwaarden van een CSS partner?
De ene CSS partner werkt met vaste tarieven, de andere rekent kosten per CPC of werkt op basis van affiliate links. Bekijk voordat je een keuze maakt goed wat een CSS partner biedt en wat hiervoor gevraagd wordt. Let op addertjes onder het gras: je wilt niet onverwacht voor extra kosten komen te staan. Controleer ook de voorwaarden en kleine lettertjes van een CSS partner. Wat is de opzegtermijn? En wie is eigenaar van de te voeren Google Shopping campagnes? Belangrijke zaken die je moet weten voordat je met een partner in zee gaat.
4. Is een CSS partner vrij en onafhankelijk?
Sommige CSS partners maken deel uit van een marketingbureau. Wil jij je liever niet aansluiten bij een bureau of werk je al met een bureau samen, controleer dan eerst of zij een contract hebben met een bepaalde CSS partner of kies voor een partner die volledig vrij en onafhankelijk zijn diensten aanbiedt.
5. In welke landen is een CSS partner actief?
Verkoop jij jouw producten alleen binnen Nederland, of ook in de Benelux of zelfs daarbuiten? Niet elke CSS partner is ook actief in het buitenland. Deze kun je dan alvast van je lijstje schrappen. Check voordat je in zee gaat met een partner goed in welke landen deze mag en kan adverteren.
6. Welke services biedt een CSS partner?
Ook hier zit verschil tussen de diverse CSS partners. Heb je zelf nog geen ervaring met Google Shopping? Kies dan een partner die zelf campagnes voor jou opzet en beheert. Uiteraard moet je een partner in dit geval wel toegang geven tot jouw Google Ads account, Merchant Center en conversie data.
Wil je dit liever niet, heb je al je eigen Google Shopping campagnes lopen en wil je deze graag ook zelf blijven beheren? Ook dat is bij veel CSS partners mogelijk. Overschakelen naar een CSS partner met behoud van eigen advertentie campagnes is in de meeste gevallen vrij eenvoudig en snel te regelen zonder extra downtime. De gekozen partner krijgt in dit geval geen toegang tot jouw gegevens en data.
Als we verder kijken naar services dan bieden CSS partners soms nog een extraatje in de vorm van een optimalisatieprogramma. Dit bestaat uit geavanceerde technologie waar jij als adverteerder gebruik van kunt maken als je je aansluit bij deze CSS partner. Door deze technologie en natuurlijk de expertise en ervaring van een partner krijg je de mogelijkheid om je campagnes nog verder te optimaliseren, bijvoorbeeld door te focussen op het zoekgedrag van jouw doelgroep en daar je content op aan te passen.
Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat een CSS partner goed bereikbaar is voor adverteerders. Heb je een vraag of wil je een nieuwe functie testen, dan is het wel handig als een partner hier actief ondersteuning in biedt.
Verschil Google shopping partner en Google shopping premium partner
Misschien ben je in je zoektocht naar een passende CSS partner de term ‘Premium Partner’ al tegengekomen. Wat betekent dit precies? En is het iets om rekening mee te houden bij het maken van je keuze? Eigenlijk heeft de term ‘Premium’ in dit geval vooral betrekking op de grootte van de partner. Premium CSS partners hebben namelijk meer dan 500 aangesloten webshops op hun vergelijkingssite. Door het formaat van de Premium partners genieten ze wel wat extra voordelen waar andere partners geen gebruik van kunnen maken.
Zo krijgen Premium CSS partners meer ondersteuning van Google, waardoor ze een betere service aan hun klanten kunnen aanbieden. Zo duurt het switchen naar een premium partner niet meer dan 24 uur terwijl dit anders tot wel 14 dagen kan duren. Deze service is belangrijk, maar alle andere hierboven genoemde punten zijn dat natuurlijk ook. Een CSS partner die specialist is in jouw branche, maar geen Premium partner, kan ook gewoon een goede partner zijn om mee samen te werken. Staar je dus niet blind op het woord Premium, maar vergelijk alle zaken die voor jou als adverteerder belangrijk zijn.
Is het zinvol om met meerdere CSS partners samen te werken?
Veel webshops kiezen ervoor om met meerdere CSS partners samen te werken. Maar is dat wel interessant? Google geeft aan dat een verkoper van een product nooit in een tweedeprijsveiling met zichzelf kan concurreren op een bod. Deze regel is altijd van toepassing, ook als een verkoper besluit via meerdere CSS partners te gaan adverteren. Simpel gezegd concurreer je als adverteerder dus nooit met jezelf en het samenwerken met meerdere CSS partners drijft het bod niet onnodig omhoog. Het wordt anders wanneer je zelf nog privécampagnes voor je producten hebt lopen. Dan zou het bod van een van de CSS partners dus kunnen winnen van jouw eigen bod. Overigens worden advertenties van dezelfde producten (aangeboden door verschillende CSS partners) volgens Google nooit twee keer in hetzelfde advertentieblok vertoond. Althans, nooit is hier misschien een groot woord. Google geeft aan hier in ieder geval naar te streven. Soms is het voor Google niet helemaal duidelijk of het écht om hetzelfde product gaat. In dat geval heb je dus wel kans dat je advertentie dubbel vertoond wordt.
Hoe implementeer ik een Google CSS partner?
Je hebt een partner gevonden en wil graag met jouw bestaande Google Shopping campagnes profiteren van de voordelen van dit partnerschap. Hoe gaat dit dan verder in zijn werk?
Stap 1: Het koppelen van een CSS partner aan het juiste Merchant Center.
Wanneer je een Google Merchant Center aanmaakt wordt dit automatisch gekoppeld aan het Google Shopping CSS (zie afbeelding hieronder). Ga je samenwerken met een CSS partner, dan moet dit aangepast worden.
Google laat altijd zien bij welke CSS je bent aangesloten
Het toevoegen van een CSS partner doe je door de gekozen partner een zogenaamde ‘consent mail’ te sturen. Je geeft hiermee toestemming aan de partner om jouw Merchant Center over te zetten. Het voordeel van deze manier van werken is dat je bestaande advertenties gewoon kunnen doorlopen, er geen downtime is en de opgebouwde kwaliteitsscore behouden blijft. De CSS partner krijgt geen toegang tot jouw Merchant Center of Google Ads account, tenzij je ze deze toegang zelf geeft.
Kies je ervoor om het werk uit handen te geven en jouw Shopping advertenties door een CSS partner te laten opzetten en beheren? Dan is het verstandig om een nieuw Merchant Center hiervoor aan te maken en de CSS partner hier vervolgens aan te koppelen.
Stap 2: Het toevoegen van je producten aan de vergelijkingssite van de gekozen CSS partner
Dit wordt door de CSS partner zelf geregeld nadat de koppeling via het Merchant Center is gemaakt.
Aandachtspunten bij het toevoegen van een CSS partner
Wanneer je overstapt naar een Google CSS partner wil je natuurlijk wel je opgebouwde data meenemen. Maak dan geen nieuw account aan, maar zorg dat je account wordt overgezet naar je nieuwe partner. Je CSS partner kan eenvoudig jouw Merchant Center-account koppelen aan hun platform voor een naadloze overstap. Alleen wanneer je gebruikmaakt van doel-ROAS of doel-CPA als biedstrategie en je gebruikmaakt van een multi client account kan het zijn dat je data verloren gaat en opnieuw moet worden opgebouwd. In de praktijk is dat binnen enkele weken vaak weer hersteld.
Adverteren via een Google CSS Partner? Vergelijk hier alle CSS partners.